LOGO

Mød modtageren af

årets Holberg Medalje

- og oplev en

reinkarnation af Holberg!

 

Holberg Medaljen gik til Ivar Gjørup, som er satiriker, humorist og akademiker ligesom Holberg, men udtrykker sig i tegneserier og bøger om den græske filosof Platon * På programmet er dernæst performancekunstneren Madame Nielsen, som oplæser Holbergs epistler

ivargjorup

Ivar Gjørup med sin nye Holbergmedalje - og Holberg med rød sløjfe!

En tegneserieforfatter!? Ja, som sådan er er modtageren af årets Holberg Medalje nok bedst kendt. Ivar Gjørup var gennem mere end 25 år manden bag de daglige striber i serien ”Egoland” først i Information og siden i Politiken! Og nu er han så tildelt en af dansk litteraturs fornemste priser. Holberg-medaljen blev indstiftet af Dansk Forfatterforening i 1934 og er siden uddelt hvert år på Holbergs fødselsdag til fremragende forfattere fra Henrik Pontoppidan over Tom Kristensen og Martin A. Hansen til Klaus Rifbjerg og Henrik Stangerup. Med hæderen følger 75.000 kr. fra Statens Kunstfond. Samt en invitation til at forklare sig foran publikum på Holberg Museet Tersløsegaards årlige Holbergdag den anden søndag i august.

 

Ivar Gjørup ligner faktisk Holberg mere end mange tidligere medaljemodtagere, påpegede priskomitéen i sin motivering. Han er nemlig ”en nysgerrig og forlystet iagttager af menneskers livsformer og en altid opdateret samtidssatiriker, hvad der giver ham en indlysende berøring med Holberg. Som sin store forgænger er Gjørup samtidig grundigt lærd på en upedantisk måde.”

 

Akademiker ligesom Holberg

Ivar Gjørup, 71 år, er akademiker – ligesom Holberg, der fra 1717 til sin død i 1754 var professor ved Københavns Universitet. Gjørup er udgået fra Aarhus Universitet som klassisk filolog og underviste i en årrække på Aarhus Katedralskole, før han helligede sig sit forfatterskab. I sin tegneserie strør han om sig med sig med referencer og skjulte citater fra Bibelen og Koranen, Radiserne og Anders And. Sideløbende har han bl.a. udgivet en lærebog i latin, bogenDen sjette sans”’ om sprog, skrift og liv gennem tre årtusinder og senest i 2016 storværket ”Platons Gåde”, som er rost for ”en sådan opfindsomhed, humor og tonerigdom, at bogen falder på plads i den holbergske tradition for folkelig historieskrivning.”

 

Medaljer har Gjørup ikke været forvænt med, bemærkede han muntert, da Holberg Medaljen blev overrakt ham. ”Det er min første medalje, siden jeg som 11-årig fik en bronzemedalje på danseskolen i min barndoms by Randers”. Det var i øvrigt samme år, han første gang oplevede en af Holbergs komedier, da ”Erasmus Montanus” blev opført på Randers Teater. Siden har han set adskillige Holbergkomedier – og læst dem alle sammen, forsikrer han.

 

Baron Holberg som en reinkarnation

 

Klokken ca. 14.30 får Tersløsegaard dernæst besøg af forvandlings- og performancekunstneren ”Madame Nielsen” – som dog kun madamenielsenkortvarigt vil vise sig for publikum, før hun som den reinkarnerede Baron Ludvig Holberg træder frem, rømmer sig og ganske forfængeligt begynder oplæsning af sine udødelige epistler. Madame Nielsen er et uhåndgribeligt mærkværdigt væsen, på en gang verdensfjern og dog nærværende. Hun er vokset ud af det multimediale kunstneriske livsværk, der startede med Claus Beck-Nielsen og siden voksede frem til Das Beckwerk for senere at blive til et kuriøst fruentimmer, der har vandret gennem Europa med pen i hånd. ”Damen” er også forfatter, og forlaget Gyldendal har flere gange med vægtige romaner dokumenteret Nielsens eksistens på tryk. Og troværdige vidner har endda observeret Madame Nielsen lyslevende i en bolig i Sorø!

 

Søndag 13. august fra kl. 13.00: Holbergdag med tale af årets modtager af Holberg-medaljen Ivar Gjørup - og dernæst et møde med baron Holberg i skikkelse af Mme. Nielsen

Entré: 100 kr.

 

Til toppen