LOGO

En Holberg-bestseller

 

frem af glemslen

 

Holberg-Samfundets formand fortæller om heltehistorierne, der var en stor bogsucces i 1700-tallet

 

Mellem Holbergs største bestsellere var hans Heltehistorier fra 1739. Bogen på ikke færre end 1156 sider udkom i fire oplag og blev i oversættelser solgt over det ganske Europa. Den indeholdt 24 biografier, deriblandt af Muhammed, Djengis Khan, Julius Cæsar og Peter den Store. I 1745 fulgte Holberg succes'en op med et bind Helteindehistorier, hvor bl.a. Dronning Margrethe I, Leonora Christina, Cleopatra og den engelske Dronning Elisabeth I blev portrætteret. I modsætning til Holbergs komedier er disse litterære bedrifter i nogen grad blevet glemt. Det vil den fremtrædende Holbergkender Sune Berthelsen råde bod på, når han kommer til Tersløsegaard for at fortælle.

 

suneberthelsenSune Berthelsen, lektor i historie og dansk, er formand for det ærværdige Holberg-Samfundet, stiftet 1922 med det formål at udbrede og befæste kendskabet og kærligheden til Holbergs værker. Berthelsen har selv skrevet en række artikler i danske og udenlandske tidsskrifter og antologier om Ludvig Holberg, hvori han navnlig beskæftiger sig med litteraturen i forhold til historien og dens relevans for vor tid. I sit eget universitetsspeciale konkluderer Sune Berthelsen, at Holberg til fulde beherskede den historiske syntese i sine værker.

 

Søndag den 18. juni kl. 14.00: Holberg-Samfundets formand lektor Sune Berthelsen om Holberg og helte

Entré 100 kr.

Sankt Hans med TV-vært

og solosang af Luna Kjølstad

 

Tersløsegaard inviterer igen til Sankt Hans aften med stort bål på plænen bag gadekæret. Midsommertalen holdes kl. 20.30 af den skammelsenkendte TV-vært fra TV2 Poul Erik Skammelsen, hvorefter bålet tændes mens der synges midsommervise anført af den unge sangerinde Luna Kjølstad fra Niløse, som også giver et par solonumre. Det er efterhånden en mangeårig tradition med Sankt Hans fejringen på Tersløsegaard. Sidste år druknede arrangementet i så voldsom styrtregn, at de få tapre, som trodsede uvejret, blev hentet inden for i Holbergs stuer, hvor tale og sang alligevel gennemførtes – men sådan satser vi ikke på, at Sankt Hans skal gentages i år! Vi beder til godt vejr...

 

Årets båltaler er ikke blot kendt fra TVskærmen, men også fra lokalsamfundet Poul Erik Skammelsen, 54 år, bor nemlig i Sorø med sin familie. Lige siden han i 1988 blev uddannet som journalist har han været ansat på TV2 i Odense – med flerårige afstikkere til Prag, Moskva og Washington som korrespondent. I dag arbejder han som vært på nyhedsudsendelser.

lunakjoelstadDen unge sangerinde Luna Kjølstad vil med sin stemme sørge for at sangen kommer til at løfte sig op i den lyse sommernat. Hun vil både synge for i Drachmanns Midsommervise og derefter a capella – det vil sige: uakkompagneret solo – synge et par udvalgte sommersange. Luna er netop dimitteret fra to års studier på Kirkemusikskolen med topkarakteren 12 og fortsætter efter sommerferien på Det Kgl. Musikkonservatorium. Hun kommer fra Tersløses nabosogn Niløse og begyndte som teenager at synge i koret hos Tersløses organist Lea Daescu.

Aftenens program:

20.30 båltalen af Poul Erik Skammelsen

20.45 bålet tændes og der synges Midsommervise (fællessang)

20.55 Luna Kjølstad synger solo

 

Fredag 23. juni kl. 20.30 – Sankt Hans bål med midsommertale af Poul Erik Skammelsen, fællessang og solosang af Luna Kjølstad.

Fri entré

 

 

En ny have er vokset frem

 

Indvielse af Tersløsegaards

blomstrende nye haveanlæg

 

Tersløsegaards havevenner har gentaget hvad Ludvig Holberg for snart 300 år siden selv gjorde på sit sjællandske gods. Havevennerne har fået bragt orden i et urede. ”… Alting blomstrer nu rent misundelsesværdigt…”, skrev Holberg selv og tilføjede: ”.. når jeg sammenligner mit gods' tidligere tilstand med dets nuværende, føler jeg dyb glæde.” Samme glæde inviterer kirstenlundandersenTersløsegaard nu gæster fra nær og fjern til at opleve, når den fornyede herregårdshave officielt bliver indviet ved et stort åbent arrangement søndag eftermiddag den 9. juli. Havevennerne og de to fastansatte havefolk vil vise frem, og kvinden bag anlæggets udformning, landskabsarkitekt Kirsten Lund-Andersen (foto), vil fortælle om processen. Desuden kommer sangere fra koret på Orø og underholder.

 

Arbejdet med beplantning af den udvidede have omkring Ludvig Holberg Museet har stået på i mere end et år. Der er investeret flere hundrede tusinde kroner i anlægget, takket være tilskud fra Georg Bestle og Hustrus Mindefond, LAG Nordvestsjælland og Dansk Bygningsarv. Den ny have omfatter 3000 kvm. mellem Tersløsegaards nordlige facade og Kammergavevej.

 

Kirsten Lund-Andersen har designet den nye have på grundlag af gamle tegninger af Tersløsegaard, der viser herregården som centrum for symmetrisk omgivende haveanlæg inddelt i kvadranter, som adskilles med avnbøghække. Arkitekten har tidligere stået for udformningen af bl.a. landskabshaven ved Næsseslottet, barokhaven ved Lerchenborg og museumshaven i Kalundborg, og hun er belønnet med adskillige priser og diplomer for sit arbejde.

 

Søndag 9. juli kl. 14.00 Officel åbning af de nye haver. Tersløsegaards havevenner viser frem og havearkitekt Kirsten Lund-Andersen fortæller. Medlemmer af  Orø Koret synger.

Entré: 50 kr (børn under 12 år gratis).

TERSLØSEGAARD, Holbergsvej 101, 4293 Dianalund

Teltet i haven åbner kl. 12.30 med tilbud om frisksmurte sandwich fra Sejers Konditori, øl fra Dagmarbryggeriet og andre kolde og varme drikkevarer

Jazzmascarade

i Holberghaven

Uropførelse af komponisten Benita Haastrups nye rytmiske musik til Holbergs ære

 

Ludvig Holberg Museet er stolt over at kunne præsentere nykomponeret musik i tidens rytmiske tonesprog med udgangspunkt i Holbergs komedier. Det sker søndag den 30. juli, når komponisten Benita Haastrup for første gang opfører sin ”Jazzmascarade”. Hun benitahaastrupspiller selv trommer og er i selskab med de to fremragende jazzmusikere Jens Skou-Olsen på kontrabas og Kaare Munkholm på vibrafon.

 

Tidens ånd og tonesprog har udviklet sig, siden Carl Nielsen for 110 år siden komponerede sin vidunderlige operaversion af Holbergs Mascarade. På den baggrund fostrede Holberg Museet sidste år ideen om at bestille et nyt værk med støtte fra Statens Kunstfonds komponistpulje. Benita Haastrup påtog sig opgaven på den betingelse, at hun må plukke inspiration fra flere forskellige Holberg komedier, bl.a. Den Stundesløse og Jeppe på Bjerget. Hun har tidligere med udgangspunkt i H.C. Andersens eventyr komponeret værket ”Hjertets melodier”, som blev opført på Odense Teater. Som uddannet percussionist fra Rytmisk Musikkonservatorium er Benita Haastrup forankret i jazzen og er navnlig kendt for sin suveræne evne til at skabe rytme og spræl ligesom i commedia dell'arte traditionen, der var Holbergs store inspiration. Så der forventes et værk med rytme, fest, fortælling, gøgl og kærlighed!

 

Benita Haastrup, 52 år, har som musiker spillet og turneret i hele Europa med bl.a. Andy Sheppard, Marilyn Mazur, Marie Bergman, Leo Wright, John Tchicai, Tore Brunborg, Pierre Dørge, Irene Becker, Hugo Rasmussen, Finn Ziegler og Richard Boone. Hun er belønnet med tre af de fineste jazzpriser, Ben Webster Prisen i 1998, Sunset Jazz Hornbæk Prisen i 2007 for ”en fornem indsats inden for dansk jazz som trommeslager, percussionist og komponist” og Danish Music Award i 2012. Den medvirkende bassist Jens Skou Olsen har ligeledes i en menneskealder spillet med en lang række stjerner bl.a. Bob Moses, Lee Konitz, Horace Parlan, Etta Cameron, Kenny Drew og Harry "Sweets" Edison. Gennem de sidste 28 år har han desuden været med i saxofonisten Christina von Bülows Trio sammen med guitaristen Jacob Fischer, og som komponist har han bidraget til den danske sangskat med bl.a. antologien Sange til Morgen og Aften på Edition Wilhelm Hansen. Den tredje musiker er Kaare Munkholm, som er en mesterlig vibrafonist, der fornemt løfter arven fra Lionel Hampton, Milt Jackson og andre store udøvere af det relativt sjældne instrument. Også han har spillet med en perlerække af musikere og orkestre som f.eks. Tangoorkestret, Emil de Waal, Peter Erskine, Poul Dissing, Peter Bastian, Kristian Jørgensen, Malmø Symfoniorkester og Afengin.

Søndag den 30. juli kl. 14.00

Koncert: JazzMascarade, uropførelse af nykomponeret rytmisk værk af Benita Haastrup, trommer, med Jens Skou-Olsen, kontrabas, og Kaare Munkholm, vibrafon.

TERSLØSEGAARD, Holbergsvej 101, 4293 Dianalund

Entré: 100 kr.

Reservation: eller tlf. 7446 6770.

Mød modtageren af

årets Holberg Medalje

- og oplev en

reinkarnation af Holberg!

 

Holberg Medaljen gik til Ivar Gjørup, som er satiriker, humorist og akademiker ligesom Holberg, men udtrykker sig i tegneserier og bøger om den græske filosof Platon * På programmet er dernæst performancekunstneren Madame Nielsen, som oplæser Holbergs epistler

ivargjorup

Ivar Gjørup med sin nye Holbergmedalje - og Holberg med rød sløjfe!

En tegneserieforfatter!? Ja, som sådan er er modtageren af årets Holberg Medalje nok bedst kendt. Ivar Gjørup var gennem mere end 25 år manden bag de daglige striber i serien ”Egoland” først i Information og siden i Politiken! Og nu er han så tildelt en af dansk litteraturs fornemste priser. Holberg-medaljen blev indstiftet af Dansk Forfatterforening i 1934 og er siden uddelt hvert år på Holbergs fødselsdag til fremragende forfattere fra Henrik Pontoppidan over Tom Kristensen og Martin A. Hansen til Klaus Rifbjerg og Henrik Stangerup. Med hæderen følger 75.000 kr. fra Statens Kunstfond. Samt en invitation til at forklare sig foran publikum på Holberg Museet Tersløsegaards årlige Holbergdag den anden søndag i august.

 

Ivar Gjørup ligner faktisk Holberg mere end mange tidligere medaljemodtagere, påpegede priskomitéen i sin motivering. Han er nemlig ”en nysgerrig og forlystet iagttager af menneskers livsformer og en altid opdateret samtidssatiriker, hvad der giver ham en indlysende berøring med Holberg. Som sin store forgænger er Gjørup samtidig grundigt lærd på en upedantisk måde.”

 

Akademiker ligesom Holberg

Ivar Gjørup, 71 år, er akademiker – ligesom Holberg, der fra 1717 til sin død i 1754 var professor ved Københavns Universitet. Gjørup er udgået fra Aarhus Universitet som klassisk filolog og underviste i en årrække på Aarhus Katedralskole, før han helligede sig sit forfatterskab. I sin tegneserie strør han om sig med sig med referencer og skjulte citater fra Bibelen og Koranen, Radiserne og Anders And. Sideløbende har han bl.a. udgivet en lærebog i latin, bogenDen sjette sans”’ om sprog, skrift og liv gennem tre årtusinder og senest i 2016 storværket ”Platons Gåde”, som er rost for ”en sådan opfindsomhed, humor og tonerigdom, at bogen falder på plads i den holbergske tradition for folkelig historieskrivning.”

 

Medaljer har Gjørup ikke været forvænt med, bemærkede han muntert, da Holberg Medaljen blev overrakt ham. ”Det er min første medalje, siden jeg som 11-årig fik en bronzemedalje på danseskolen i min barndoms by Randers”. Det var i øvrigt samme år, han første gang oplevede en af Holbergs komedier, da ”Erasmus Montanus” blev opført på Randers Teater. Siden har han set adskillige Holbergkomedier – og læst dem alle sammen, forsikrer han.

 

Baron Holberg som en reinkarnation

 

Klokken ca. 14.30 får Tersløsegaard dernæst besøg af forvandlings- og performancekunstneren ”Madame Nielsen” – som dog kun madamenielsenkortvarigt vil vise sig for publikum, før hun som den reinkarnerede Baron Ludvig Holberg træder frem, rømmer sig og ganske forfængeligt begynder oplæsning af sine udødelige epistler. Madame Nielsen er et uhåndgribeligt mærkværdigt væsen, på en gang verdensfjern og dog nærværende. Hun er vokset ud af det multimediale kunstneriske livsværk, der startede med Claus Beck-Nielsen og siden voksede frem til Das Beckwerk for senere at blive til et kuriøst fruentimmer, der har vandret gennem Europa med pen i hånd. ”Damen” er også forfatter, og forlaget Gyldendal har flere gange med vægtige romaner dokumenteret Nielsens eksistens på tryk. Og troværdige vidner har endda observeret Madame Nielsen lyslevende i en bolig i Sorø!

 

Søndag 13. august fra kl. 13.00: Holbergdag med tale af årets modtager af Holberg-medaljen Ivar Gjørup - og dernæst et møde med baron Holberg i skikkelse af Mme. Nielsen

Entré: 100 kr.

 

Foredrag om Holbergs

karriere på Universitetet

Den eminente Holbergkender, forfatteren, dr. phil Ole Thomsen kommer selv med livslang universitetserfaring og fortæller olethomsenom Ludvig Holbergs karriere på Københavns Universitet. Den begyndte for nøjagtig 300 år siden, da Holberg som 33-årig blev udnævnt til professor i metafysik. Lige til sin død i 1754 forblev Holberg ansat på Universitetet. Han avancerede til professorater i latin, retorik og historie, blev også rektor og var desuden i en lang periode Universitets kvæstor (økonomichef).

 

Ole Thomsen er klassisk filolog, dr. phil. på en afhandling om ”Komediernes kraft” og har i godt fyrre år været ansat på universitetet i Aarhus, bl.a. som leder af Instituttet for Oldtids- og Middelalderforskning. Han har beskæftiget sig med både Molière og Holberg, og er netop i år bogaktuel med titlen Pessimist og munter. En bog om Holberg” på Forlaget Vandkunsten. Samtidig forbereder han en udgivelse om ”Mennesket ifølge Holberg”. Ole Thomsen, der fremhæver at han er molbo, er i øvrigt ligesom Holberg stærkt optaget af det danske sprog. ”Jeg ville ønske, at vi danskere elskede vores modersmål lige så brændende, som andre folk elsker og ærer deres,” erklærer han.

 

Søndag 27. august kl. 14.00Forfatteren, dr. phil. Ole Thomsen om 300 året for Holbergs udnævnelse til professor i metafysik

Entré 100 kr.

Storslået sæsonafslutning

 

med både Holberg mosaik

 

og vestsjællandsk korkoncert

chrsteffensenpaatrappe

Christian Steffensen som kommer med sin Holbergmosaik.

Ludvig Holberg Museets sæson 2017 bliver afsluttet med manér søndag den 10. september. En af teatrets store Holberg fortolkere, skuespilleren Christian Steffensen, der i foråret var instruktør på Den Fynske Operas nyopsætning af Holbergs Maskarade til Carl Nielsens toner, præsenterer sin egen Holberg mosaik, udarbejdet specielt til Tersløsegaard. Og derefter synger det efterpurgte Vestsjællands Kammerkor sæsonen ud med en koncert under ledelse af teresemarieTeresemarie Lisiux. Hun er konservatorieuddannet klassisk pianist, sanger og korleder, berømmet for sin evne til at hente smuk vokal klangdannelse ud af korets 25 stemmer.

 

Christian Steffensen, som oprindelig er udgået fra skuespillerskolen på Odense Teater, har et mangeårigt nært forhold til Holberg. Det var Steffensen, som i 1982 sammen med kollegaen Søren Sætter-Lassen stiftede Grønnegårdsteatret, der sommer efter sommer har opført Holbergs komedier i Kunstindustrimuseets have. Steffensen har selv spillet med, bl.a. i titelrollen som Jean de France, og han har senere ageret som Holberg i populære københavnske byvandringer samt ikke mindst ved flere gæsteoptrædender på Tersløsegaard.

 

Vestsjællands Kammerkor har siden sin etablering i 1999 placeret sig som et af landets fineste kor, der også er blevet inviteret til at give koncerter i udlandet, bl.a. Spanien og Polen. Koret med omkring 25 medlemmer behersker et repertorie, der rækker fra gregoriansk kirkemusik over storværker af Händel og Mozart til nyere arrangementer af danske sange. Koret er hjemmehørende i Kalundborg, men sangerne rekrutteres fra hele Vestsjælland.

 

PROGRAM for søndag 10. september: Høstafslutning:

kl. 14.00: Skuespiller Christian Steffensen opfører en ”Holberg mosaik” (ca. 45 minutter)

kl. 14.45 – 15.30 Pause, servering fra pavillonen

kl. 15.30: Koncert med Vestsjællands Kammerkor (ca. 1 time) Dirigent: Teresemarie Lisiux.

Søndag 10. september kl. 14. - Høstafslutning med Holberg mosaik af skuespiller Christian Steffensen og koncert med Vestsjællands Kammerkor.

Entré 100 kr.

Til toppen