LOGO

En kobling mellem

Holberg og Europa

Fremtrædende historiker belyser Holberg som dansker og europæer

Lån os jeres landkort over Europa! Den replik forekommer i Holbergs allerførste komedie fra 1723, ”Den Politiske Kandestøber”, og dermed er vi på sporet af Holbergs politiske anskuelser, som rakte langt ud over Danmarks grænser. ”Europa kan ikke undertvinges uden af sig selv”, skriver han senere i en af sine epistler. Det er den tråd, som tages op af den kendte historiker og kommentator Lars Hovbakke Sørensen, når han åbner Tersløsegaards sæson tirsdag den 5. juni. Han vil belyse Holbergs syn på Danmarks rolle i Europa. Hvad mon den gamle mester ville mene om EU?

larsHovbakkeSoerensenLars Hovbakke er cand. phil. i historie og ph.d. i internationale studier og knyttet til University College Sjælland. Han er navnlig kendt som en ofte benyttet kommentator og analytiker i både TV, radio og dagspresse med det speciale at finde koblinger mellem aktuelle begivenheder og deres historiske baggrund. For et par år siden blev han hædret med Statens Kunstfonds pris for den bedste danske bogudgivelse med titlen "En europæisk Danmarkshistorie. Fra oldtiden til i dag".

 

Tirsdag 5. juni kl. 15.30: Sæsonåbning: Cand. Phil, Ph.D. Lars Hovbakke Sørensen: Holberg – dansker eller europæer.

Entré: 100 kr.

Kostelig komedie

 

på havescenen

 

Holbergkomedie opført af Holbæk Dramatiske Klub

 

Der venter kostelig komedie i Holberghaven, når Barselsstuen opføres. Den er blandt Holbergs første komedier, skrevet i 1723 og stadig barselsstuenen af de mest populære med sin varmt godhjertede satire over den gamle indbildte hanrej Cortifz og hans kloge unge hustru Engelke. Handlingen har et komisk skær af frivolitet over sig. Samtidig spilles på hele registret i skildringen af omgangen mellem kvinder og mænd – medlidenhed, forfærdelse, latter og intriger. Typisk for Holberg er det den blot syttenårige fødende kvinde, der viser sig overlegen i takt og forstand.

 

Komedien opføres af Holbæk Dramatiske Klub, som har lang erfaring med Holbergs komedier. Allerede i 1960 satte teatergruppen den første komedie (det var Den Vægelsindede) på repertoiret, og siden har de spillet Holberg et utal af gange. Barselsstuen blev senest opført i 2010.

 

Holbæk Dramatisk Klub begyndte som et aftenskolehold sidst i 1950'erne. Nu har de i mere end 50 år opført skuespil, de første mange år i gården ved Holbæk Museum og siden i Holbæks Kulturkaserne, som regel med to årlige forestillinger. Teatergruppen nærer en forkærlighed for klassiske stykker, som opføres med respekt for forfatter, tekst og tid.

 

Foto: Scene fra Barselsstuen, her i HolbergTeatrets version, der blev opført i Sorø Akademihave i 2016 med. Megan McCluskey og Hans Peder Christensen som Engelke og Corfitz.

 

Søndag den 17. juni kl. 15.30:

Barselsstuen, komedie i 5 akter

opføres af Holbæk Dramatiske Klub

Entré: 100 kr.

Åben Sankt Hans fest på

plænen foran Tersløsegaard

 

Sankt Hans aften indbydes alle til festlig midsommerfejring på den store plæne mellem gadekæret og Tersløsegaard. Som optakt til båltændingen kommer HolbergTeatret under ledelse af teaterchef Niels Vandrefalk og giver et uddrag af Ludvig Holbergs komedie ”Kilde-Reysen”. Stykket er forfattet i 1725 som et særligt Sankt Hans lystspil, og HolbergTeatret har premiere på det mandag den 25. juni i teaterteltet i Sorø Akademihave. Der vil hele komedien blive opført efter forsmagen på Tersløsegaard Sankt Hans aften.

 

Båltalen holdes af Sorø Akademis rektor siden 2014, Kristian Jacobsen. Han er cand. mag. i historie og samfundsfag og leder af den mere end 400 år gamle traditionsrige skole med godt 550 elever, hvoraf 150 bor på skolen.

sankthans

Bålet tændes klokken ca. 20.40 og så synges Drachmanns Midsommervise.

 

Sankt Hans Aftens program:

20.00 – HolbergTeatret giver forsmag på Holbergs Sankt Hans spil ”Kildereysen”

 

20.20 – Båltale af rektor Kristian Jacobsen, Sorø Akademi

 

20.40 – Bålet tændes og heksen sendes til Bloksbjerg, mens der synges omkring bålet

100 års fredningsjubilæum

og smuk klassisk koncert

 

I 1918 vedtog Folketinget den første danske bygningsfredningslov. Blandt de allerførste fredede ejendomme var Tersløsegaards trefløjede hovedbygning fra 1739 – der, hvor Ludvig Holberg Museet i dag er indrettet.

 

Helge tormOm dette 100 års jubilæum fortæller den særdeles kyndige fhv. museumsinspektør cand. mag. Helge Torm, Sorø. Han en ildsjæl, der brænder for formidling af kulturarven. Han er specielt optaget af bygningsbevaring og gør en stor indsats i Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur. Som erfaren foredragsholder og leder af guidede ture evner han samtidig at formidle stoffet på en fascinerede måde. Helge Torm har i mange år været knyttet til Sorø Museum og har modtaget byens Kulturpris.

 

 

Efter foredraget er der fra kl. ca. 16.45 koncert med Duo d'Aria. Den består af Kåre Lind på blokfløjte og harmonikaspilleren Dean Delgiusto. Soraneren Kåre Lind er egentlig cand. mag. i litteratur, men er mest kendt som udøvende kunstner. Han både maler (har bl.a. udstillet på Den Frie i København) og dyrker musik. I Duo d'Aria er han sammen med accordeonisten Dean Delgiusto, som bor i København og er uddannet på Det Kgl. Musikkonservatorium. Han spiller med flere kammerensembler med forkærlighed for barokmusik af bl.a. Scarlatti, Bach og Händel.

 

Søndag 1. juli kl 15.30

 

100 års jubilæum for fredningen af Tersløsegaard: Fhv. museumsinspektør Helge Torm fortæller, hvorefter Duo d'Aria med cand. mag. Kaare Lind, blokfløjte og Dean Delguisto, harmonika, spiller.

Entré: 100 kr.

Af kærlighed til jazz

Litteraturen møder musikken

 

Suzanne Brøgger har bedrevet alt muligt mellem himmel og jord. Først og fremmest skrevet bøger og opnået nærmest mytisk suzannebroggerberømmelse som frontfigur for feminisme og erotisk frigørelse. Årene har forvandlet hende til en værdig grande dame, der tilbagetrukket dyrker livets intensitet i sin landlige bolig ved Løve på Vestsjælland. På litteraturens parnas er hun rigt belønnet. Blandt utallige priser har hun modtaget HolbergMedaljen.

 

Jazz har nu ikke indgået i motiveringerne for den store anerkendelse. Og dog har netop jazzen været en livslang kærlighed for Suzanne Brøgger. Så stærk at hun de senere år flere gange er trådt frem på scenen med adskillige af jazzens fremmeste kunstnere. Hun har optrådt med guitaristen Pierre Dørge, medvirket i Copenhagen Jazz Festival med pianisten Butch Lacy og sunget jazz og blues ved kirkekoncerter. Nu kommer hun til Tersløsegaard med sine yndlingsmusikere, den banebrydende pianist Jan Kaspersen og altsaxofonisten Christina von Bülow akkompageret af bassisten Helle Marstrand. Det er litterær jazz med tolkninger af Thelonius Monks kompositioner, smukke evergreens og egne tekster, fremført med Suzanne Brøggers dybe, følsomme stemme, hvis indlevende autoritet så rigeligt kompenserer hvad sangstemmen savner af skoling.

 

Søndag 29. juli kl. 15.30

Jazzkoncert: Suzanne Brøgger, vokal, med Jan Kaspersen, klaver, Christina von Bülow, saxofon, og Helle Marstrand, bas.

Entré: 100 kr.

Holbergs Medalje

og Holbergs roller

 

Holbergdagen byder på møde med to store personligheder: Årets modtager af den fornemme litterære pris Holbergmedaljen samt de seneste teatersæsoners nye Holbergfortolker, som har spillet i både Jean de France og Erasmus Montanus.

casparcolling

Kaspar Colling Nielsen med sin nye Holbergmedalje.

 

Holbergmedaljen er en af dansk litteraturs store priser. Prisen, indstiftet i 1934, er en betydelig ære og anerkendelse. Der følger 75.000 kr. med – samt en invitation til at tale ved Tersløsegaards årlige Holbergdag. Årets prismodtager er den 43-årige forfatter Kaspar Colling Nielsen. Han hædres for sit fabulerende samfunds-satirisk forfatterskab, som i 2017 foldede sig ud i stort format i romanen ”Det europæiske forår”. Tidligere kom hans kritiske underfundighed til udtryk i den meget omtalte roman ”Den danske borgerkrig 2018-2024”, som beskrev et velfærdssamfundet i dyb krise.

 

Skuespilleren Jesper Asholt, 57 år, har de sidste to år kastet sig over Holbergs komedier. Først i Folketeatrets opsætning af Jean jesperasholtbornholmde France, hvor han spillede Frands (fader til Jean) og sidste år på Rønne Theater, hvor han brillerede som Per Degn i komedien Erasmus Montanus. Det er disse roller, Asholt vil berette om på Tersløsegaard, hvor han også vil stille sig til rådighed for publikums spørgsmål. Jesper Asholt er en meget alsidig og efterspurgt skuespiller, som ikke mindst er blevet kendt for sine roller på film og i TV-serier. Han er belønnet med såvel en Bodil som med Robertprisen.

 

 

 

Søndag 12. august kl. 15.30:

Holbergdag med årets modtager af Holberg-medaljen Kaspar Colling Nielsen samt skuespiller Jesper Asholt, der fortæller om sine roller som Holbergfortolker.

Entré: 100 kr.

Til toppen