LOGO

Ærkesoraner holder talen

ved Holbergs Sankt Hans bål

Tersløsegaard har i år inviteret redaktør Bjarne Stenbæk til at holde båltalen ved den traditionelle midsommerfest

 

Bjarne Stenbk 60 rFor godt fyrre år siden kom Bjarne Stenbæk til Sorø som journalistpraktikant på Dagbladet. Nu er han redaktør for det hele, både kommunens to dagblade, ugeavisen og de soranske netnyheder på sn.dk Selvom der undervejs har været professionnelle afstikkere til Berlingske Medier, et pr-bureau og håndboldklubben i Slagelse, har Stenbæk uden afbrydelser bevaret sin bopæl i Sorø. Han kender om nogen byen, oplandet og menneskene. Så lokalredaktøren har mange historier at fortælle. Sankt Hans Aften kommer han til Tersløsegaard for at holde årets båltale. Det er blevet en tradition, at Tersløsegaard inviterer til åben Sankt Hans fest med stort bål på plænen mellem gadekæret og HolbergMuseet. Midsommertalen holdes ved otte-tiden, hvorefter bålet tændes, mens der synges Midsommervise.

 

Tirsdag 23. juni kl. 20.00

Sankt Hans fest på plænen foran Tersløsegaard med stort bål og fællessang.

Båltaler: Redaktør Bjarne Stenbæk

Fri entré.

 

Sankt Hans Aftens program:

 

20.00 – Velkommen til Skt. Hans

 

20.10 – Båltale af Bjarne Stenbæk

 

20.30 – Bålet tændes og heksen sendes til Bloksbjerg, mens der synges omkring bålet

 

 

Da Holberg købte Tersløsegaard

Det var i 1745 Ludvig Holberg købte Tersløsegaard. Han havde nogle år forinden købte Brorupgaard i nærheden af Slagelse og sammenlagde de to ejendomme til det store gods, som fik navnet ”Friherreskabet Holberg”. I år er det 275 år siden, og det markeres søndag den 5. juli, hvor historikeren Stig Fjord Nielsen kommer til Tersløsegaard for at fortælle historien.

Stig Fjord Nielsen, som bor i Bildsø ved Storebæltskysten, er cand. mag. i historie og samfundsfag fra København Universitet. Han har gennem mange år arbejdet med formidling af historie, navnlig vestjællandsk lokalhistorie, og har skrevet bl.a. ”Slagelse Centralbibliotek gennem 100 år” og ”H.C. Andersen og Vestsjælland” samt ikke mindst ”Ludvig Holberg – en godsejer på Vestsjælland”.

  

Søndag 5. juli 14.30

Holberg som godsejer – 275 års jubilæum for Holbergs køb af Tersløsegaard. Historiker Stig Fjord Nielsen fortæller.

Entré: 100 kr.

 

 

Rejsen fra Norge

I Holbergs kølvand er en nulevende nordmand kommet til Danmark og har fået succes med sin kunst

 

Knap 300 år efter den unge Ludvig Holberg drog fra den norske vestkyst til København, foretog hans 16-årig landsmand Snorre Kirk samme rejse. Og ligesom Holberg forblev han i Danmark og opnåede stor anerkendelse som kunstner. Men her hører ligheden op. Snorre Kirk kom ikke fra Bergen, men fra Ålesund længere nordpå. Han rejste ikke alene, men med sin familie. Og det var ikke i litteraturens verden, han slog igennem, men i musikkens. Søndag den 26. juli besøger han Holbergs herregaard for at give koncert med sin jazzkvartet.

snorrekirkSnorre Kirk er både orkesterleder, komponist og trommeslager. Fra han i 1997 ankom til Danmark, gik der 15 år før han fik sit store gennembrud. Det var i 2012, da han udgav albummet "Blues Modernism". Musikken er stilren swingblues med tydelig inspiration fra store mestre som Duke Ellington, Charlie Mingus og 1950'ernes unge Miles Davis. Albummet blev nomineret til "Årets Jazzudgivelse" ved Danish Music Awards og blev flot placeret på Top 10. Siden har Snorre Kirk gjort sig bemærket med flere af de mest prominente jazzmusikere i Skandinavien samt med internationale musikere som Diane Schuur, Stephen Riley og Eric Reed. Han er i dag en efterspurgt gæst i internationale jazzklubber og på festivaler - og har også tidligere medvirket i Sorø Jazzfestivalen.

Med sig til Tersløsegaard har Snorre Kirk et fint skandinavisk hold med den fremragende tenorsaxofonist Jan Harbeck i front. Med mere end 20 udgivelser bag sig og en Bent Jædig-pris i bagagen tilhører Harbeck superligaen af danske jazzmusikere. På klaver medvirker den svenske pianist Calle Brickman, nyslået modtager af Erik Moseholm-prisen, og på kontrabas det unge stortalent Anders Fjeldsted.

 

Søndag 26. juli kl. 15.30

Jazzkoncert (i samarbejde med Sorø Jazzfestival) – den norske trommeslager Snorre Kirk med sin kvartet: Snorre Kirk, trommer, Jan Harbeck, sax, Calle Brickman, klaver, og Anders Fjeldsted, bas. Læs mere HER.

Entré: 150 kr.

 

 

To herlige komedier opføres

på Holbergs egen herregård

AFLYSNING !  Teatrets ledelse har meddelt, at coronavirus-bestemmelserne om karantæne og begrænsning af deltagere i forsamlinger forhindrer skuespillerne i at samles til prøver. Derfor må teatret erkende, at det bliver umuligt at indøve og opføre komedierne.

Overdådig herregårdsdag søndag den 16. august Ludvig Holbergs Tersløsegaard. Her opføres både ”Pernilles korte frøkenstand” og ”Den forvandlede brudgom”. Desuden forevisning af Holbergs stuer og åben herregårdshave med salg af egne grøntsager, urter og frugter

 

Tersløsegaard nær ved Sorø er en herregård, javel. Men ikke en hvilken som helst. Det var her, det danske teaters fader Ludvig Holberg boede i årene 1745-54. Så det er oplagt, at netop Tersløsegaard på den store landsdækkende Herregaardsdag søndag den 16. august, byder publkum på opførelse af Holbergs komedier. Hele to af disse herlige skuespil opføres på herregårdens havescene. Begge trækker muntre tråde fra 1700-tallet til nutidens aktuelle spørgsmål. ”Pernilles korte frøkenstand” handler om børn, der er blevet fjernet fra deres forældre og siden forbyttede. Det får Holberg en lystig komedie ud af med en intrige, som folder sig ud, da et af børnene som teenager loves bort til en gammel mand i et arrangeret ægteskab! Den anden komedie er ”Den forvandlede brudgom”. Her er en 60-årig giftelysten dame hovedperson i en glat og letløbende en-akter, hvor alle medvirkende er kvinder. Det var Holbergs allersidste komedie (ud af 33), forfattet året før han døde, og skuespillet vidner i bund og grund om hans overbevisning om kvindekønnets duelighed. Ligestilling var dengang en uforfærdet opsigtsvækkende holdning.

Komedierne opføres af Bagsværd Amatør Scene i Holbergs originale versioner med skuespillere iklædt flotte kostumer og Holberghavens scene som smuk kulisse. Det meget velanskrevne amatørteater fra Bagsværd har siden sin start i 1954 indstuderet mere end 150 forestillinger, deriblandt adskillige Holberg-komedier. Tre gange tidligere har teatret gæstespillet på Tersløsegaard med komedierne ”Barselsstuen”,Don Ranudo de Colibradosog ”Den stundesløse”.

Ludvig Holberg købte Tersløsegaard i 1745. Det var dengang et meget stort gods med tusinder af tønder land ager og skov, 148 bøndergårde, tre møller, et teglværk og fem kirker. Herregårdens trefløjede hovedbygning, opført 1739 i barokstil, er i dag museum, omgivet af to hektar have med frugttræer, usprøjtede grøntsager, urter og blomster, indrammet af store avnbøghække i kvadranter. Holberg, der var ugift og barnløs, testamenterede hele godset til Sorø Akademi, som overtog skov- og landbrugsdriften.

Både museet og haven er åben på Herregårdenes dag søndag den 16. august kl. 12-17. Indendøre fortæller museets foreviser om Holberg og Tersløsegaard, mens herregårdens havefolk viser rundt i haven. Desuden er der denne ene dag salg af havens afgrøder såsom ærter, gulerødder, porrer, hvidløg, spidskål, lægeurter, blomsterbuketter og måske tidlige æbler. Fra et havetelt tillbydes endvidere servering af kolde og varme drikke og måske smagsprøver – alt efter høstudbyttet!

Herregårdens dag er et initiativ, der sigter mod at styrke bevidstheden om den vigtige, fælles kulturarv, landets godt 700 herregårde udgør. Det er Herregårdsmuseet Gammel Estrup på Djursland, som med støtte fra NordeaFonden koordinerer begivenhederne på de herregårde, som holder åbent den 16. august.

 

Søndag 16. august kl. 12-17

Herregårdenes Dag: To Holbergkomedier: ”Pernilles korte Frøkenstand” og ”Den forvandlede Brudgom” opføres af Bagsværd Amatør Scene. KOMEDIERNE AFLYSES, men det øvrige program gennemføres: Forevisning af LudvigHolberg Museet og herregårdshaven. Salg af havens afgrøder og servering af drikkevarer m.m. Læs mere HER.

Entré: 60 kr.

Dagens program:

Kl. 12.00-15.00 : Forevisning af Holberg Museet og herregårdshaven. Salg af havens afgrøder og servering af drikkevarer m.m. i serveringsteltet.

Kl. 15.00 - 16.00 : ”Pernilles korte Frøkenstand” opføres på havescenen AFLYST!

Kl. 16.00 – 16.30 : Pause, serveringsteltet er åbent

kl. 16.30 – 17.00 : ”Den forvandlede Brudgom” opføres på havescenen AFLYST!

Forening af musik og teater

To fine kunstnere mødes i Holbergs stuer: Koncertpianisten Steen Pade og skuespilleren Henrik Jandorf

Klaverkoncert sammen med udvalgte Holberg-tekster. Det er det originalt fornyende program, som præsenteres på Ludvig Holberg Museet søndag den 23. august. Inde i Holbergs autentiske stuer fra 1700-tallet mødes Steen Pade og Henrik Jandorf omkring et fornemt koncertklaver. Pade er pianist og komponist, tidligere rektor for Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Jandorf er skuespiller, mangeårig fast medlem af ensemblet på Det Kgl. Teater. Temaet er ”vand”, udtrykt bl.a. gennem Debussy's ”Sunkne Katedral” foruden korte klaverstykker af Ravel, Chopin og Pades egne kompositioner afvekslende med oplæsning. I Holbergs omfattende værk er vand et genkommende tema. I modsætning til vore dages angst for vandets stigning bekymrede Holberg sig for at jorden skulle forgå af mangel på vand for at blive fortæret af klodens indre ild! Forestillingen forventes at få et samlet uafbrudt halvanden time langt forløb fra kl 15.30.

Søndag 23. august kl. 15.30

Klaverkoncert med Steen Pade og oplæsning af skuespiller Henrik Jandorf. Temaet er ”vand”, ”Den sunkne katadral” af Debussy m.m.

Entré: 125 kr.

NB. Begrænset plads. Koncerten er inden døre i Holbergs stuer. Reservation: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 7446 6770 (telefonsvarer)

Teatret som åndskraft

Bertel Haarder har overtaget ansvaret som bestyrelsesformand for Det Kongelige Teater * Nu besøger han Tersløsegaard hvor Ludvig Holberg levede sine sidste år

bertelhaarderNæppe nogen dansk politiker har haft mere og længerevarende ansvar end Bertel Haarder. Han blev første gang valgt til Folketinget i 1975 og er i dag Tingets nestor. Samtidig har han siden 1982 været minister i den ene regering efter den anden og har slået alle rekorder som den længst siddende minister siden systemskiftet i 1901. Nu er han som 75-årig udpeget som formand for Det Kongelige Teaters bestyrelse. Som sådan varetager Bertel Haarder det overordnede ansvar for teatrets cirka 780 årlige forestillinger inden for genrerne ballet, koncert, skuespil og opera. På årets finanslov er afsat 528 mio. kr. til teatret.

Siden 1748 har Det Kongelige Teater været Danmarks nationalscene. Åbningsforestillingen for 272 år siden var Ludvig Holbergs ”Den Politiske Kandestøber”, og siden er Holbergs komedier opført tusinder af gange på teatrets skrå brædder. Indtil begyndelsen af indeværende århundrede kunne man endda med usvigelig sikkerhed regne med mindst en Holberg-forestilling i hver sæson. I de senere års repertoire er der blevet længere mellem Holbergs skuespil, selvom Holbergs rolle som det danske teaters fader forbliver uanfægtet. Om blot to år, i 2022, er det præcis 300 år siden, teatret fødtes, da der for første gang nogensinde vistes skuespil på dansk sprog for almindelige danskere (i modsætning til hoffet og adelen, der havde kunnet forlyste sig med skuespil på fransk og tysk). Det var på Grønnegade Teatret, og det var Holberg, der havde skrevet det første danske skuespil. I årene derefter fortsatte han med kolossal åndskraft sin poetiske raptus og forfattede 25 komedier på blot tre år!

Søndag 6. september 15.30: Formanden for Det Kgl. Teater Bertel Haarder (MF): Teatret som åndskraft. 

Entré: 100 kr.

Reservation: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 74 46 67 70 (telefonsvarer).

Til toppen